donderdag 28 februari 2013

9 MANIEREN OM WAKKER TE BLIJVEN ZONDER CAFFEINE...

Heb je wel eens moeite om je ogen open te houden op je werk omdat je een slechte nachtrust hebt gehad? Het is best verleidelijk om dan te grijpen naar de koffie en energiedrankjes. Alleen ben je dan tegenstrijdig bezig. De caffeine kan je nachtrust verkorten, je slaapcycles verstoren en de kwaliteit van slaap minderen. het is beter om jezelf op natuurlijke wijze wakker te houden en die zijn er genoeg.

1. Sta op en beweeg.

In een Amerikaanse studie onderzochten ze of mensen meer energie kregen van het consumeren van een chocoladereep of een korte wandeling. De snack gaf een snelle opkikker, maar de deelnemers waren een uur later vermoeider en hadden minder energie dan voorheen. De korte wandeling verhoogde het energieniveau van de deelnemers twee uur lang. Dat komt omdat wandelen ervoor zorgt dat extra zuurstof door de aderen, hersenen en spieren wordt gepompt.
Als je veel achter een bureau zit, zorg dan dat je regelmatig opstaat en een korte wandeling maakt. Of je nu in het gebouw waar je werkt loopt of buiten een wandeling maakt, het verkwikt en maakt je alerter.


2. Een dutje doen.

Een dutje kan je de dag doorhelpen. Maar pas op, dut niet meer dan 1 keer per dag in en doe het nooit te dicht bij bedtijd. Laat je dutje niet meer dan 5 tot 25 minuten duren.
Op werk dutten kan lastig zijn. Als je echt een slaappauze nodig hebt, doe het dan tijdens de lunch en gebruik een trilalarm om verslapen te voorkomen. Het is af te raden een dutje op een bureau te doen. Dit is niet goed voor je ledematen. Gelukkig faciliteren steeds meer bedrijven dutruimtes voor werknemers. Als je geen dutje kunt doen, dan helpt het al om 10 minuten met je ogen dicht rusten.


3. Geef je ogen rust.
Onafgebroken naar een computerscherm staren, vergt veel inspanning van je ogen. Hierdoor voel je je nog slaperiger en vermoeid. Kijk daarom om de zoveel tijd weg van het scherm en geef je ogen rust. Even de binnenkant van je handen op je ogen laten rusten kan enorm helpen. De warmte geeft rust.

4. Eet een gezond tussendoortje.
Tussendoortjes met veel suiker geven je een snelle energieboost, gevolgd door een flinke daling in je bloedsuikerspiegel. Hierdoor krijg je een futloos en wazig gevoel. Gezonde tussendoortjes geven je meer gedoseerde en langdurige energie. Neem bijvoorbeeld wat yoghurt, noten, wortels of vers fruit.

5. Maak een praatje.
Als je voelt dat je weg gaat doezelen, begin dan een praatje. Zo blijven je hersenen in beweging. Vertel een collega jouw nieuwe ideeën. Of begin over politiek of religie. Een meningsverschil is een goede stimulator om alert te blijven.

6. Haal diep adem.
Diep ademhalen verhoogt het zuurstofniveau in lichaam. Dit vertraagt de hartslag en verlaagt de bloeddruk wat je mentale prestatievermogen en energieniveau ten goede komt. Je haalt diep adem door je buik, niet je borst. Ademhalingsoefeningen kun je gewoon achter je bureau doen. Zit recht op en probeer deze oefening 10 keer te doen:

* Leg één hand op je buik net onder je ribben en leg je andere hand op je borstkas. Haal diep door je neus adem en laat je buik tegen je hand drukken. Laat je borstkas niet omhoogkomen. Adem uit door getuite lippen (net of je fluit). De hand op je buik kan helpen om lucht naar buiten te drukken.

7. Verander van taak.
Uit onderzoek is gebleken dat eentonig werk even schadelijk voor je alertheid is als slaaptekort. Probeer enerverende taken te bewaren voor slaperige momenten. Dit houdt je wakker. Of verander van bezigheid wanneer je voelt dat je begint weg te zakken.

8. Drink water.
Dehydratatie veroorzaakt moeheid. Zorg dus dat je genoeg water op een dag binnenkrijgt. En eet voldoende vochthoudend voedsel, zoals fruit en groente.

9. Ga veel naar buiten.
Ons dag- en nachtritme wordt beïnvloedt door daglicht. Bij te weinig daglicht raakt je biologische klok ontregeld. Probeer ten minste 30 minuten per dag buiten te zijn. Maar liever meer. En bedenk dat zelfs een teug frisse lucht je een opkikker kan geven.
(bron: lijvcard, dokterdokter, Medisch A-Z en WebMD)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populaire berichten